3 tipy na fit zdravé vánoční cukroví
Mlsejte zdravě, chutně a bez výčitek. Vybrali jsme pro vás tři druhy cukroví, které vás zaujmou svou chutí a vůní. Tipy na zdravé vánoční cukroví jsou tu! Ale pozor, cukroví bude chutnat i vaší mlsné rodině, proto klidně udělejte cukroví ze dvou dávek.

1. Nepečené kokosové RAW cukroví
- 1 balení datlí
- 200 g kešu ořechů
- 100 g mandlí
- 100 g kokosu
- 3 lžíce rozpuštěného kokosového oleje
- 2 banány
- 1 tabulka hořké čokolády
- 1 lžička skořice
- 1 lžíce kakaa
- med či jiné tekuté sladilo
Postup
Rozmixujte datle, kešu oříšky, mandle, skořici, kakao a 1 lžíci rozpuštěného kokosového oleje.
Dále rozmixujte druhou lžíci rozpuštěného kokosového oleje s kokosem a medem.
Nakonec rozmixujte banán s rozpuštěnou hořkou čokoládou a třetí lžící kokosového oleje.
Obdélníkovou či čtvercovou formu vyložte pečicím papírem a začněte vrstvit: nejprve dejte oříškovou vrstvu, poté kokosovou vrstvu a nakonec čokoládovou vrstvu. Nechte ztuhnout.

2. Linecké mandlové cukroví
- 200 g mandlové mouky
- 100 g špaldové mouky
- 100 g ovesných vloček
- 120 g másla
- 130 ml javorového sirupu
- citronová kůra z 1/2 citronu
- špetka soli
- marmeláda na slepování cukroví
Postup
Namelte vločky na konzistenci mouky. Smíchejte je s mandlovou moukou, špaldovou moukou a špetkou soli. Směs promněte s máslem, javorovým sirupem a nastrouhanou citronovou kůrou.
Těsto zabalte do potravinové fólie a nechte ho uležet přes noc. Druhý den vyválejte těsto mezi dvěma pečicími papíry na tloušťku 3 mm.
Z těsta vykrájejte kolečka či jiné tvary a pečte je na plechu s pečicím papírem cca 3 až 7 minut při 170 stupních. Druhý den slepte cukroví libovolnou marmeládou.

3. Vánoční proteinové rohlíčky
- 100 g hladké špaldové mouky
- 50 g jemně mletých ovesných vloček
- 50 g mletých mandlí
- 80 g oleje
- 2 lžíce třtinového cukru
- 1 žloutek
- špetka skořice
- vanilková esence
- 30 g vanilkového proteinového prášku na obalení
Postup
Všechny ingredience promíchejte na tuhé a nelepivé těsto. Z těsta následně vytvarujte rohlíčky a dejte je na plech s pečicím papírem.
Rohlíčky pečte cca 15 minut při 180 stupních. Po upečení je ještě teplé obalte v proteinovém prášku.
Vychladlé rohlíčky skladujte v uzavřené nádobě v chladné místnosti.
Sdílejte recepty na Facebooku a inspirujte přátele zdravým vánočním cukrovím!

