5 JÍDEL, KTERÁ NEBRAT V LÉTĚ K VODĚ: HROZÍ VÁŽNÉ ZDRAVOTNÍ PROBLÉMY
Nechcete utrácet u vody za jídlo z bufetu a berete si s sebou vlastní? Víme, jaká jídla byste neměla k vodě brát, aby vám nebylo špatně. Představujeme vám pět potravin, které vám mohou narušit pohodovou letní atmosféru.

Od salmonely až po bakterie E. coli
Je vrchol léta a statisíce Čechů míří k vodě. Letní den u vody se neobejde bez koupání a dobrého jídla. Ne každá svačinka je ale podle odborníků vhodná. V horkých letních dnech se některé potraviny snadno kazí a způsobují zdravotní problémy. Mohou se v nich množit bakterie, například salmonela, E. coli, campylobakterie, clostridium perfringens nebo staphylococcus aureus, které mohou vyvolat průjem a zvracení.
Potraviny podléhající zkáze byste měla sníst nejpozději do hodiny od chvíle, kdy jste je vyndala z chladničky.
5 jídel, která nebrat v létě k vodě
1. Uzeniny, které se skladují v chladničce
Přichystala jste obložené housky se salámem a dětem jste navíc přibalila do plážové tašky párky. V tomto případě ale pozor: pečené maso, šunku, slaninu a párky vždy uchovávejte v chladu. Uzeniny mohou obsahovat choroboplodné bakterie, které se v teple velmi rychle množí.
2. Čerstvé zeleninové saláty
Udělala jste si k vodě salát z listové zeleniny? Právě takový salát vám v horku zvadne a ve zbytcích vody se rychle rozmnoží bakterie.
POZOR: Veškerá zelenina může obsahovat patogeny, proto se musí před konzumací umýt. Mytím ale pouze snížíte množství těchto bakterií. Jakmile si dáte zeleninu či zeleninový salát do krabičky, v teplém a vlhkém prostředí se začnou množit patogeny.

3. Cokoli s majonézou
Jakýkoliv salát nebo pokrm s majonézou musíte po celou dobu skladovat v chladu. Již při samotné výrobě se dresinky na bázi majonézy nechávají venku déle, než by se mělo. A když do toho vmícháte brambory, vejce nebo maso, rázem máte ráj pro růst bakterií.
4. Předkrájené ovoce
Nosíte si na koupaliště předkrájené ovoce? Pozor na to: předkrájené ovoce obsahuje patogenní mikroby, jako je salmonela. Mezi rizikové ovoce patří papája, broskve a hlavně meloun – nejoblíbenější plážová svačinka. Při krájení můžete bakterie přenést z povrchu slupky do dužiny.
Přineste si na pláž raději celé ovoce a nakrájejte ho až na místě. Ujistěte se, že máte čisté ruce, nůž a prkénko.
5. Ovocné a mléčné moučníky a dezerty
Sladké pochoutky, například ovocný koláč, pudink a jiné dobroty z mléka a čerstvého ovoce, obsahují vyšší podíl vlhkosti. A právě vlhkost v kombinaci s letními teplotami vytváří příznivé prostředí pro množení bakterií.
Sdílejte článek na Facebooku a varujte přátele před potravinami, které by si neměli brát na pláž.

