9 PŘEKVAPIVÝCH ÚČINKŮ JABLEK NA ZDRAVÍ
Dáte si raději banán než jablko? Toto podzimní ovoce si ale zaslouží více naší pozornosti. Jablka mají neuvěřitelné zdravotní přínosy. Povězme si něco o tomto fantastickém ovoci a odtajněme si důvody, proč byste ho měla zařadit do svého jídelníčku!

Jablka a zdraví: proč sníst alespoň jedno jablko denně?
1. Nižší riziko rozvoje diabetu
Věděla jste, že fruktóza, antioxidanty a vláknina v jablkách mohou snížit riziko diabetu? Kromě toho nastolují metabolickou rovnováhu, zpomalují vstřebávání cukru a předchází výkyvům hladiny cukru.
2. Posílení imunitního systému
Jedno jablko obsahuje asi 14 procent doporučené denní dávky vitaminu C. A právě tento vitamin posiluje imunitní systém a chrání tělo před infekcemi.
3. Nižší riziko vzniku rakoviny
Rakovina je strašákem moderní doby. Podle odborníků mohou jablka snižovat riziko rakoviny plic, prsu a kolorektálního karcinomu. Antioxidanty v jablkách zase pomáhají předcházet oxidativnímu stresu, který poškozuje buňky.
4. Snazší hubnutí
Vláknina v jablkách vás zasytí, protože se dlouho tráví. To vás chrání před přejídáním, a tím pomáhá při hubnutí. Jablko má méně než 100 kalorií, proto je ideální na svačinu. A pokud si ho nastrouháte do tvarohu, budete mít energii celé dopoledne.
5. Blahodárný vliv na mozek
Jablka podporují produkci acetylcholinu, který posiluje komunikační systém mezi mozkem a nervovými buňkami. Tím zlepšuje paměť a snižuje riziko rozvoje Alzheimerovy choroby.

6. Rychlá dávka energie
Potřebujete rychlou dávku energie? Snězte jablko! Obsahuje zhruba 13 gramů přírodního cukru, který povzbuzuje podobně jako kofein. Díky nízkému glykemickému indexu vám jablko nerozkolísá krevní cukr a nezpůsobí propady energie.
7. Boj proti astmatu
Slupka jablek obsahuje flavonoid kvercetin, který reguluje imunitní systém a zmírňuje záněty v těle. Antioxidanty v jablkách zároveň podporují funkci plic a chrání je před oxidačním poškozením.
8. Ochrana srdce
Konzumací jablek předcházíte rozvoji kardiovaskulárních onemocnění. Významně snižují riziko infarktu, mrtvice nebo ischemické choroby srdeční. Jablka také podporují úbytek „špatného“ cholesterolu a upravují krevní tlak.
9. Podpora zdraví střev
Jablka obsahují pektin, což je typ vlákniny, která působí jako prebiotikum. Tato vláknina vyživuje dobré bakterie ve střevě a udržuje střevní mikroflóru v rovnováze. O té je známo, že pozitivně ovlivňuje vaše zdraví.
Sečteno a podtrženo
Jako každá jiná potravina, ani jablka nefungují jako kouzelná hůlka na vaše zdravotní neduhy. Pokud je ale zařadíte do svého jídelníčku spolu s dalším ovocem a zeleninou, uvidíte, že se budete cítit lépe. Zkuste si z jablek něco dobrého uvařit a upéct!
Sdílejte článek na Facebooku a podělte se s přáteli o výhodách jablek pro vaše zdraví.

