ANANAS: OSVĚŽÍ, NAKOPNE IMUNITU A ODLEHČÍ JÍDELNÍČEK
Když se řekne ananas, mnohým z nás se vybaví školní obědy a gumové kroužky z plechovky ve vodovém sirupu. Ale pozor, konzervovaný ananas nemá s čerstvým nic společného. Čerstvý ananas má plnou chuť a vitaminy, díky kterým se řadí mezi superpotraviny. Jak podporuje zdraví?

OBSAH ČLÁNKU
Tropická bomba plná vitaminů
Co ananas obsahuje? Vitamin C. Tolik, že by mohl konkurovat celé hromadě pomerančů. Mangan, vitamin B6, železo, vápník, měď… a samozřejmě antioxidanty. Ty chrání vaše tělo před volnými radikály, které urychlují stárnutí organismu.
Bromelain – zázračný enzym?
Nesmíme zapomenout na látku bromelain. Jde o enzym, který pomáhá trávit bílkoviny, likviduje záněty v těle a přináší úlevu při bolestech kloubů. Bromelain se navíc využívá i v léčbě popálenin. Jeho protizánětlivé účinky ocení sportovci i ti, kdo často bojují s rýmou a kašlem. Vitamin C posílí imunitu, a kdo ví, možná právě vám pomůže ananaspřežít zimu bez jediné kapky nosního spreje.
A co hubnutí? Tak napůl…
Ananas byl kdysi oslavován jako zázrak na hubnutí. Věřilo se, že stačí sníst pár koleček ananasu denně a tuky se samy rozpustí. Realita? Trochu jiná. Ananas sice obsahuje hodně vody a vlákniny (což pomáhá k pocitu sytosti), ale také obsahuje dost přírodního cukru. Není to tedy úplně dietní ovoce, ale určitě to není ani kalorická bomba. Ananas je rozhodně lepší volba než kobliha.
Čerstvý ananas = nejlepší ananas!
Čerstvý ananas je nejlepší. Zkuste si z něho umixovat smoothie. Skvěle ladí s banánem, limetkou nebo kokosovou vodou.
TIP: Milovníci ledových nápojů si mohou připravit ananasovou vodu: nakrájejte čerstvý ananas, dejte do litru vody a nechte přes noc v chladničce. Pochutnejte si i na lyofilizovaném ananasu (sušený mrazem). Křupe, voní, a navíc si zachovává většinu živin.

Recept na závěr: osvěžující ananasový džus
Ingredience na 1 litr džusu
- 1 zralý ananas (středně velký)
- šťáva z 1/2 limetky nebo citronu
- 1-2 lžíce medu nebo jiného sladidla
- pár lístků máty nebo meduňky
- trochu čerstvého zázvoru
- voda
1. Odřízněte vršek a spodek ananasu. Postavte ananas na řeznou plochu a ostrým nožem okrájejte tvrdou vnější slupku. Odstraňte i hnědá oka. Oloupaný ananas nakrájejte na menší kousky. Podle zralosti ananasu odstraňte tvrdý střed.
2. Nakrájené kousky ananasu vložte do mixéru. Pokud použijete limetkovou/citronovou šťávu, med/sladidlo, mátu/meduňku nebo zázvor, přidejte je také do mixéru. Umixujte na hladkou kaši. Je-li směs příliš hustá, přilijte trochu vody do požadované konzistence.
3. Ochutnejte džus a případně přidejte ještě trochu limetkové/citronové šťávy nebo sladidlo. Důkladně promíchejte. Dejte alespoň na 30 minut do chladničky. Podávejte ozdobené lístkem máty nebo plátkem ananasu.
Tipy
- Pro intenzivnější chuť můžete část nakrájeného ananasu před mixováním krátce zamrazit.
- Domácí džus neobsahuje žádné konzervanty, proto ho spotřebujte ideálně do 2-3 dnů a skladujte ho v lednici.
Sdílejte článek na Facebooku se svými přáteli!

