Dieta a výživa

DIETA OMAD: SMÍTE JEN JEDNO JÍDLO DENNĚ

Představte si den, kdy se vaše kulinářské okénko otevírá na pouhých pár desítek minut denně. Žádné ranní kafíčko s croissantem, žádný polední rychlý sendvič a večer jen vzpomínka na babiččinu svíčkovou. Vítejte ve světě OMAD, zkratky pro „one meal a day“, tedy jeden pokrm za čtyřiadvacet hodin. Zní to jako výzva pro ty nejotrlejší jedince s neochvějnou vůlí, nebo spíše jako recept na permanentní kručení v břiše?

žena nese talíř s jídlem

Jedna porce denně = 1200 kalorií

Základní myšlenka OMAD je prostá: snězte jednu pořádnou porci, která dodá vašemu tělu veškerou potřebnou energii a živiny na celý den. Zda si tuto hostinu dopřejete ráno, v poledne či večer, je prý na vás. Podstatné je nacpat do jednoho talíře zhruba 1200 kalorií, což je nutriční minimum pro přežití dospělého člověka. Teoreticky to dává smysl – kalorický deficit je přece základ hubnutí, a co může být větší deficit než jeden jediný pokrm?

OMAD = Zlepšení krevních hodnot?

A skutečně, zastánci této metody s nadšením hlásí úbytek váhy a občas i zlepšení některých krevních ukazatelů, podobně jako u jiných forem půstu. Může dojít ke snížení hladiny tuků, cukru, a dokonce i zánětlivých látek v krvi. Jenže pozor, mince má vždy dvě strany, a to i v případě této diety.

Jíst jen jedno jídlo denně? To nese s sebou i pořádnou dávku rizika. Místo vysněného zlepšení může nastat pravý opak: zvýšení cholesterolu, krevního tlaku, cukru v krvi a hormonu ghrelinu, který má na svědomí neutuchající chuť k jídlu. A to není všechno. Hrozí také hypoglykemie, zvlášť pokud máte cukrovku druhého typu. K tomu si připočtěte potenciální nevolnost, závratě, podrážděnost, únavu a v neposlední řadě i zácpu.

Odborníci na výživu varují i před dalším záludným efektem: zpomalením bazálního metabolismu. I když se zpočátku ručička váhy radostně posouvá dolů, tělo se může přepnout do úsporného režimu a hubnutí se zastaví. A udržet si pak nově nabytou váhu bývá oříšek.

Na tuhle dietu zapomeňte, pokud…

Pro koho je tato dieta tabu? Pro těhotné a kojící ženy, děti a dospívající, jejichž tělo potřebuje stabilní přísun živin pro správný vývoj. Diabetici by se jí měli vyhnout obloukem kvůli riziku kolísání hladiny cukru v krvi. A ani pro ty, kdo mají složitější stravovací omezení (vegani, celiaci, lidé s intolerancí laktózy) není OMAD dobrý nápad, protože sestavit vyvážený jídelníček v jedné jediné porci je pro ně ještě náročnější.

A co lidé, kteří pravidelně užívají léky? Dlouhé pauzy mezi jídly mohou ovlivnit jejich vstřebávání a účinnost. Zapomenout by na OMAD měli i ti, kteří mají za sebou zkušenost s poruchami příjmu potravy, ať už probíhající, nebo vyléčené. Takto extrémní stravovací režimy mohou snadno spustit recidivu.

žena krájí vajíčko

Když ve společnosti jen smutně koukáte na jídlo

Kromě zdravotních rizik je tu i jakýsi drobný společenský aspekt. Představa, že na rodinné oslavě, firemním večírku nebo s přáteli v restauraci jen smutně koukáte na ostatní, jak si pochutnávají, zatímco vám kručí v žaludku, není zrovna lákavá. Udržet takový režim dlouhodobě je pro většinu lidí jednoduše nemožné a může vést k nezdravým stravovacím návykům.

Dieta OMAD jako riziko

Odborníci se shodují, že pro běžného člověka s hektickým životním stylem představuje OMAD spíše riziko než benefit. I když pro někoho může být krátkodobé odlehčení stravovacího režimu přijatelné, srovnatelných, a hlavně udržitelnějších výsledků dosáhnete pravidelnou stravou bohatou na čerstvé a kvalitní potraviny a dostatkem pohybu.

Takže, je OMAD hrdinský čin, nebo kulinářská sebevražda? Soudě podle názorů odborníků a potenciálních rizik se zdá, že spíše to druhé. Pokud netoužíte po neustálém hladu a sociální izolaci u stolu plného dobrot, raději vsaďte na osvědčenou klasiku: pestrý jídelníček a aktivní životní styl. Vaše tělo vám za to poděkuje mnohem víc než za jednu osamělou porci denně.

Sdílejte článek na Facebooku se svými přáteli!

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial