Zdraví

MIGRÉNA NA TALÍŘI: 8 POTRAVIN, KTERÉ ZPŮSOBUJÍ BOLEST HLAVY

Spustila se vám migréna poté, co jste snědla avokádo nebo vypila pomerančový džus? Pozor na některé potraviny, které mohou vyvolat migrénu. Jaké suroviny vyřadit ze svého jídelníčku? Pojďme se podívat na osm podezřelých potravin, které možná konzumujete i vy.

žena s migrénou se drží za hlavu

8 potravin, které spouští migrénu

1. Čerstvé pečivo

Ne, nebojte se, nemusíte začít jíst plesnivý chleba, ani se hned pouštět do bezlepkové diety. Tentokrát je problém v čerstvém droždí. Voňavé rohlíky, křupavé bagety a sladké koblihy přímo z pece mohou být tikající bombou.

2. Banány a avokádo

Dvě potraviny, které se tváří zdravě a neškodně, že byste je nečekala na seznamu spouštěčů. Ale pozor! Zvlášť zrádné jsou přezrálé kusy, které začínají hnědnout. V tu chvíli v nich stoupá hladina tyraminu, látky, která má na svědomí záchvaty migrény.

3. Citrusové plody

I citrusy mohou potrápit vaši hlavu. Zatímco pár plátků pomeranče vám nejspíš nic neudělá, sklenice pomerančového džusu už může být spouštěčem pulzující bolesti. S citrusy raději opatrně!

4. Potraviny s glutamátem

Glutamát je sice přirozenou součástí některých potravin, ale jeho umělá forma, glutamát sodný, je pro mnoho lidí hotovým strašákem. Číhá na vás v čínských jídlech i v mnoha dalších produktech: polévkách, brambůrcích a instantních jídlech. A co je nejhorší? Rád se maskuje pod různými názvy, jako je monohydrát glutamátu sodného (MSG).

5. Rajčata a rajčatová omáčka

Další potravina, která přirozeně obsahuje volný glutamát. Vaše oblíbená rajčatová omáčka skutečně může spouštět migrény. To je špatná zpráva pro všechny milovnice rajčat.

žena s migrénou se drží za hlavu

6. Uzené masné výrobky

Bolesti hlavy z párku v rohlíku? Ano, i to se může stát. Migrénu vyvolávají nejen párky, ale i další uzeniny s dusičnany, jako je salám a slanina. A aby toho nebylo málo, často obsahují i glutamát sodný, což z nich dělá dvojitou hrozbu.

7. Syrová cibule

Další záhada! Proč zrovna syrová cibule vyvolává migrénu, zatímco vařená ne? U některých lidí je to prostě tak.

8. Umělé sladidlo aspartam

Dosud se neví, proč zrovna umělé sladidlo aspartam spouští migrénu, zatímco jiná sladidla nikoliv. Aspartam najdete v dietních limonádách i v potravinách označených jako „bez cukru“.

Zkuste si vést potravinový deník a vyzkoumejte, která z těchto (a dalších) jídel vám způsobují problémy. Možná vás překvapí, co všechno má vliv na vaši migrénu.

Sdílejte článek na Facebooku se svými přáteli!

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial