NEBEZPEČNÉ GRILOVÁNÍ: NA CO SI DÁT POZOR?
Grilovací sezóna je tu! Co by bylo léto bez grilovaného masa, zeleniny a ovoce? Jen si to představte, jak se vůně line po okolí a sbíhají se vám sliny. Jenže grilování má i svá úskalí a ohrožuje vaše zdraví. Ano – grilování může být nebezpečné a může vám přivodit zdravotní problémy. Víme jaké!
OBSAH ČLÁNKU
Škodlivé zplodiny s karcinogenními látkami
Věděli jste, že spalováním paliva a grilováním vznikají nebezpečné zplodiny? V plicích dokážou nadělat pořádnou paseku. Poškozují plicní buňky a mohou přispět ke vzniku zhoubných nádorů. Nejedná se o nepodložená fakta. O škodlivých zplodinách informoval mezinárodní tým chemiků z Polské akademie věd. Chemici zjistili, že při grilování vdechujete karcinogenní nitrofenoly, které narušují membrány a nitra buněk. Zároveň působí jako pomyslný pohon pro množení národových buněk plic.
Jaké je řešení? Grilování se nemusíte vzdát, ale:
- zbytečně nevdechujte dým z grilu
- grilujte libové maso bez tuku, aby tuk nekapal na rozžhavené uhlí a nevytvářel další zplodiny
- nepoužívejte olejové marinády, které se chovají stejně jako tuk v mase
- nejezte spálené části masa
- používejte při grilování odkapávací misky nebo zabalte maso do alobalu
- nevystavujte jídlo přímým plamenům a grilujte až nad žhavými uhlíky
- naložte maso do kyselé marinády, která ochrání maso před karcinogenním kouřem
- vyberte ke grilování kvalitní dřevěné uhlí
- pečte maso na odkrytém grilu
Zvolte vhodnou přílohu ke grilovanému masu
Ke grilovanému masu si dejte pořádnou porci čerstvé nebo opečené zeleniny a brambor. Naopak se úplně vyhněte pečivu, které ztěžuje trávení masa. Grilované pochoutky zapijte pivem či vínem a naopak nepijte na mastné jídlo vodu.
Grilování Češi milují. Užijte si grilovací sezónu bez následků na zdraví a ochraňte sebe i svou rodinu.
Sdílejte článek na Facebooku a podělte se o nebezpečí grilování se svými přáteli!