STŘEVNÍ MIKROBIOM: VÍTE, CO VE VÁS ŽIJE?
Víte, co se odehrává ve vašem břiše? Ne, nemyslíme kručení z hladu nebo bublání po fazolové polévce. Mluvíme o střevním mikrobiomu. Vaše střeva jsou jako pulzující metropole s biliony mikroorganismy. A věřte nám, tenhle vnitřní svět je fascinující a zaslouží si vaši pozornost!

OBSAH ČLÁNKU
Co je to střevní mikrobiom?
Představte si, že je vaše tělo jako rušné velkoměsto. A právě střeva jsou něco jako městské centrum plné obyvatel, provozu, společenských akcí a… bakterií. Tihle „obyvatelé“ nejsou žádní vetřelci. Naopak, většina z nich je velmi užitečná. Pomáhají vám trávit potravu a drží na uzdě špatné mikroby, které by po přemnožení mohli způsobit menší apokalypsu.
Mikrobiom je tedy soubor všech mikroorganismů (bakterií, virů, kvasinek…) a jejich genetického materiálu, které žijí na těle a uvnitř těla. Největší koncentrace tohoto mikrosvěta sídlí právě v tlustém střevě. A není to žádná náhoda. Tady se totiž odehrává nejdůležitější část trávení, tvorba vitaminů a posilování imunity.
Proč by vás měl zajímat střevní mikrobiom?
Protože zdravý střevní mikrobiom je jako dobře fungující tým. Každý má svou roli, ví, co má dělat, a všichni pracují ve prospěch celku. Jakmile se ale jeden člen utrhne ze řetězu, případně přijde parta „záškodníků“, dochází k nerovnováze, tzv. dysbióze.
Dysbióza se často projeví jako průjem, nadýmání, zácpa nebo bolest břicha. Ale to není všechno. Narušený mikrobiom může mít vliv i na vaši psychiku. Mozek a střeva totiž spolu neustále komunikují. Říká se tomu osa střevo–mozek. Když tedy mikrobi v břiše přestanou být v harmonii, poznáte to na náladě, únavě nebo úzkostných stavech.

Jak se starat o střeva a podpořit zdravý mikrobiom?
Dobrá zpráva je, že vaše střeva nejsou příliš náročná. Jen chtějí, abyste jim občas dopřála místo fast foodu něco výživnějšího. Třeba vlákninu. Najdete ji v celozrnných výrobcích, luštěninách, zelenině a ovoci. Mikrobi si na ní doslova smlsnou.
Dalším bonusem jsou fermentované potraviny, jako je kefír, kysané zelí, kimchi nebo kombucha. Obsahují živé kultury, které podporují růst přátelských bakterií. A nezapomeňte na probiotika, potravu pro hodné mikroby. Patří sem třeba česnek, cibule, banány nebo pórek.
Naopak se kroťte v konzumaci cukru, alkoholu a ultrazpracovaných potravin. Eliminujte stres, dodržujte spánkovou hygienu a dostatečně se hýbejte.
Co by vám vzkázal spokojený mikrobiom?
„Díky za tu čočku, kočko!“, „To kimchi bylo super!“, „Spíš osm hodin denně? Máš u mě plusové body!“ Ano, kdyby uměl mluvit, byl by mikrobiom vděčný a upovídaný společník. Jenže on nemluví, on funguje. A když funguje dobře, cítíte se skvěle. Máte více energie, lepší trávení, silnější imunitu i vyrovnanější náladu.
Tak co říkáte? Není čas dát svému břichu trochu lásky?
Sdílejte článek na Facebooku se svými přáteli!

