Zdravé recepty

TIPY NA ZDRAVÉ VEČEŘE: 5 RECEPTŮ NA RYCHLÁ A ZDRAVÁ JÍDLA

Co chcete k jídlu? Co mám uvařit? Na co máte chuť? Vsadíme se, že i vy jste někdy rodině položila podobnou otázku. Co uvařit – to je věčná otázka, na kterou nedostanete odpověď nebo v lepším případě odpověď typu: „je mi to jedno“. Inspirujte se 5 tipy na zdravé večeře a překvapte rodinu novými a chutnými pokrmy!

děti pomáhají vařit zdravou večeři

1. Quinoa salát s kuřecím masem a zeleninou

  • 1 hrnek quinoy
  • 2 hrnky vody
  • 1 kuřecí prso
  • 1 červená paprika
  • 1 žlutá paprika
  • 1 okurka
  • 1 avokádo
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 citron
  • 1 lžička soli
  • 1/4 lžičky pepře
  • čerstvá petrželka nebo koriandr

1. Quinou opláchněte vodou a nasypejte ji do hrnce s 2 hrnky vody a solí. Quinou přiveďte k varu a vařte ji na mírném ohni 15 až 20 minut, dokud quinoa nezměkne. Poté ji nechte 5 minut odstát.

2. Kuřecí maso nakrájejte na kostky a papriky a okurku na menší kousky.

3. Na pánvi rozehřejte olivový olej a orestujte na něm maso ochucené solí, pepřem a česnekem.

4. V míse smíchejte quinou, opečené kuřecí maso, nakrájenou zeleninu a avokádo nakrájené na kostky.

5. Nakapejte do salátu citronovou šťávu, přidejte čerstvě nasekanou petrželku nebo koriandr a promíchejte.

2. Omeleta s rajčaty, špenátem a sýrem

  • 3 vejce
  • 1 rajče
  • 1 hrst špenátu
  • 1/4 šálku strouhaného sýru (čedar nebo parmazán)
  • 1 lžíce olivového oleje
  • sůl a pepř podle chuti

1. Vejce rozšlehejte se solí a pepřem.

2. Na oleji orestujte na malé kousky nakrájená rajčata a špenát. Zeleninu restujte asi 2 minuty, dokud rajčata nezměknou a špenát se nezredukuje.

3. Na zeleninu nalijte rozšlehaná vejce, a jakmile začnou tuhnout, posypejte omeletu strouhaným sýrem.

4. Pomocí vařečky přeložte omeletu napůl a opékejte ji další 2 minuty, dokud se sýr nerozpustí a omeleta nezezlátne.

omeleta jako tip na zdravou večeři

3. Obložený celozrnný chléb s hummusem a sýrem feta

  • celozrnný chléb
  • hummus
  • sýr feta
  • římský salát
  • paprika
  • mrkev
  • okurka
  • cibule

1. Zeleninu nakrájejte na tenké plátky, cibuli nasekejte nadrobno a sýr feta nastrouhejte.

2. Krajíce chleba potřete hummusem a obložte ho listy římského salátu, paprikou, mrkví a okurkou.

3. Zeleninu zasypejte sýrem feta a posypejte cibulí.

4. Celozrnné těstoviny se zeleninou a parmazánem

  • 250 g celozrnných těstovin (špagety, penne nebo farfalle)
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 stroužky česneku, nasekané
  • 1/2 cibule, nakrájené na tenké plátky
  • 1 cuketa, nakrájená na malé kousky
  • 1 paprika, nakrájená na malé kousky
  • sůl a pepř podle chuti
  • parmazán

1. Těstoviny uvařte podle pokynů na obalu ve vroucí vodě.

2. Na pánvi rozehřejte olej a orestujte na něm dozlatova cibuli s česnekem. Přidejte nakrájenou papriku a cuketu a restujte 5 až 7 minut, dokud zelenina nezměkne.

3. Zeleninovou směs osolte a opepřete podle chuti. Smíchejte ji v pánvi s uvařenými těstovinami a podávejte posypané parmazánem.

obložené housky jako tip na zdravou večeři

5. Italská rajčatová pomazánka s nivou

  • 100 g sýru niva nebo jiného tvrdého sýru
  • 2 velká rajčata
  • 1 menší cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička sušeného oregana
  • sůl a pepř podle chuti
  • toustový chléb

1. Rajčata nakrájejte na malé kostičky a cibuli s česnekem na drobné kousky.

2. Na olivovém oleji orestujte dozlatova cibuli a česnek, přidejte rajčata a ochuťte solí, pepřem a oreganem. Nechte redukovat asi 10 minut, dokud rajčata nezměknou.

3. Rajčatovou směs nechte vychladnout a poté ji přelijte do mixéru a rozmixujte dohladka.

4. Do rajčatového základu vmíchejte sýr nakrájený na drobné kostičky a promíchejte. Pomazánku namažte na opečené plátky toustového chleba.

Přejeme vám dobrou chuť!

Sdílejte tipy na rychlou a zdravou večeři se svými přáteli. Inspirace není nikdy dost!

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial