TIPY NA ZDRAVÉ VEČEŘE: 5 RECEPTŮ NA RYCHLÁ A ZDRAVÁ JÍDLA
Co chcete k jídlu? Co mám uvařit? Na co máte chuť? Vsadíme se, že i vy jste někdy rodině položila podobnou otázku. Co uvařit – to je věčná otázka, na kterou nedostanete odpověď nebo v lepším případě odpověď typu: „je mi to jedno“. Inspirujte se 5 tipy na zdravé večeře a překvapte rodinu novými a chutnými pokrmy!
OBSAH ČLÁNKU
1. Quinoa salát s kuřecím masem a zeleninou
- 1 hrnek quinoy
- 2 hrnky vody
- 1 kuřecí prso
- 1 červená paprika
- 1 žlutá paprika
- 1 okurka
- 1 avokádo
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 citron
- 1 lžička soli
- 1/4 lžičky pepře
- čerstvá petrželka nebo koriandr
1. Quinou opláchněte vodou a nasypejte ji do hrnce s 2 hrnky vody a solí. Quinou přiveďte k varu a vařte ji na mírném ohni 15 až 20 minut, dokud quinoa nezměkne. Poté ji nechte 5 minut odstát.
2. Kuřecí maso nakrájejte na kostky a papriky a okurku na menší kousky.
3. Na pánvi rozehřejte olivový olej a orestujte na něm maso ochucené solí, pepřem a česnekem.
4. V míse smíchejte quinou, opečené kuřecí maso, nakrájenou zeleninu a avokádo nakrájené na kostky.
5. Nakapejte do salátu citronovou šťávu, přidejte čerstvě nasekanou petrželku nebo koriandr a promíchejte.
2. Omeleta s rajčaty, špenátem a sýrem
- 3 vejce
- 1 rajče
- 1 hrst špenátu
- 1/4 šálku strouhaného sýru (čedar nebo parmazán)
- 1 lžíce olivového oleje
- sůl a pepř podle chuti
1. Vejce rozšlehejte se solí a pepřem.
2. Na oleji orestujte na malé kousky nakrájená rajčata a špenát. Zeleninu restujte asi 2 minuty, dokud rajčata nezměknou a špenát se nezredukuje.
3. Na zeleninu nalijte rozšlehaná vejce, a jakmile začnou tuhnout, posypejte omeletu strouhaným sýrem.
4. Pomocí vařečky přeložte omeletu napůl a opékejte ji další 2 minuty, dokud se sýr nerozpustí a omeleta nezezlátne.
3. Obložený celozrnný chléb s hummusem a sýrem feta
- celozrnný chléb
- hummus
- sýr feta
- římský salát
- paprika
- mrkev
- okurka
- cibule
1. Zeleninu nakrájejte na tenké plátky, cibuli nasekejte nadrobno a sýr feta nastrouhejte.
2. Krajíce chleba potřete hummusem a obložte ho listy římského salátu, paprikou, mrkví a okurkou.
3. Zeleninu zasypejte sýrem feta a posypejte cibulí.
4. Celozrnné těstoviny se zeleninou a parmazánem
- 250 g celozrnných těstovin (špagety, penne nebo farfalle)
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 stroužky česneku, nasekané
- 1/2 cibule, nakrájené na tenké plátky
- 1 cuketa, nakrájená na malé kousky
- 1 paprika, nakrájená na malé kousky
- sůl a pepř podle chuti
- parmazán
1. Těstoviny uvařte podle pokynů na obalu ve vroucí vodě.
2. Na pánvi rozehřejte olej a orestujte na něm dozlatova cibuli s česnekem. Přidejte nakrájenou papriku a cuketu a restujte 5 až 7 minut, dokud zelenina nezměkne.
3. Zeleninovou směs osolte a opepřete podle chuti. Smíchejte ji v pánvi s uvařenými těstovinami a podávejte posypané parmazánem.
5. Italská rajčatová pomazánka s nivou
- 100 g sýru niva nebo jiného tvrdého sýru
- 2 velká rajčata
- 1 menší cibule
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžička sušeného oregana
- sůl a pepř podle chuti
- toustový chléb
1. Rajčata nakrájejte na malé kostičky a cibuli s česnekem na drobné kousky.
2. Na olivovém oleji orestujte dozlatova cibuli a česnek, přidejte rajčata a ochuťte solí, pepřem a oreganem. Nechte redukovat asi 10 minut, dokud rajčata nezměknou.
3. Rajčatovou směs nechte vychladnout a poté ji přelijte do mixéru a rozmixujte dohladka.
4. Do rajčatového základu vmíchejte sýr nakrájený na drobné kostičky a promíchejte. Pomazánku namažte na opečené plátky toustového chleba.
Přejeme vám dobrou chuť!
Sdílejte tipy na rychlou a zdravou večeři se svými přáteli. Inspirace není nikdy dost!