VÍKENDOVÁ DETOXIKAČNÍ DIETA S DVOUDENNÍM JÍDELNÍČKEM
Cítíte se unavená a nafouklá? Připadá vám, že máte našedlou pleť? Je dost možné, že vaše tělo potřebuje jemnou, ale účinnou detoxikační dietu. Podpořte přirozenou detoxikaci těla a zbavte ho nánosů ze zpracovaných potravin a stresu. Jak na víkendovou detoxikační dietu?
OBSAH ČLÁNKU
Příprava na detoxikační dietu
Detoxikační dieta vám pomůže získat zpět zdraví a mírně zeštíhlit. Navíc posílí váš imunitní systém a dodá vám energii na další pracovní dny. Podstatou je jíst čerstvé a regenerační potraviny, které jsou snadno stravitelné a prospívají vašemu tělu.
Naplánujte si detoxikační dietu na víkend nebo jiné dva dny, kdy máte volno. Zásobte se čerstvými potravinami a uvařte si předem výživnou zeleninovou polévku.
Pitný režim
Vypijte alespoň 1,8 litru čisté vody každý den, abyste dostatečně propláchla ledviny. Podle ajurvédy by lidé měli pít teplou vodu (kdo chce, s citronem), protože urychluje vylučování toxinů. Pokud nemáte neochucenou vodu ráda, zkuste do ní přidat:
- plátky okurky s čerstvou mátou
- plátky jablka s několika plátky čerstvého zázvoru
- plátky jahod s pár lístky bazalky
Milujete džusy a Smoothie? Čerstvé šťávy vám sice pomohou zvýšit vitaminy a antioxidanty v těle, ale obsahují také hodně cukru. Pokud to bez džusu nebo Smoothie nedáte, vypijte maximálně jeden denně a polovinu ovoce nahraďte zeleninou. Pitný režim doplňte o zelené, bylinkové nebo ovocné čaje.
Mléčné výrobky s probiotiky
Stres, špatná strava a antibiotika ničí přátelské bakterie ve střevech a vedou ke špatnému zdraví střev. Oba dva dny si dejte pořádnou dávku bílého neslazeného jogurtu bohatého na probiotika. Pokud nejíte mléčné výrobky, užívejte alespoň doplňky stravy s bakteriemi lactobacillus acidophilus nebo bifidus.
Dvoudenní víkendová detoxikační dieta
1. den – sobota
Po probuzení
Vypijte 1 hrnek horké vody s 1 plátkem čerstvého citronu a 2 plátky čerstvého zázvoru.
Snídaně
Večer smíchejte 3 lžíce neslazeného müsli s 200 ml ovesného nebo rýžového mléka a nechte přikryté přes noc v chladničce. Ráno přidejte nastrouhané jablko, hrst drobného ovoce a 1 lžíci řeckého jogurtu.
Dopolední svačina
Asi 100 g mandlí mixujte v kuchyňském robotu po dobu 30 sekund. Přidejte 90 g nasekaných sušených meruněk, 50 g datlí, 2 lžíce ovesných vloček a 3 lžíce arašídového másla. Zpracujte a užmoulejte kuličky. Obalte je v 35 g sušeného kokosu a dejte na 1 hodinu do chladničky.
Oběd
1. Oloupejte a nahrubo nastrouhejte 1 velkou mrkev. Smíchejte ji se 2 lžícemi pomerančové šťávy, 1/2 lžičky balzamikového octa, 1 prolisovaným stroužkem česneku a 1 lžičkou sezamového oleje. Mrkev smíchejte s 25 g solených arašídů nasekaných nahrubo a 2 lžíce nasekané čerstvé pažitky. Promíchejte s dresinkem.
2. Oloupejte a nakrájejte 1 velké kiwi a smíchejte ho se semínky 1 granátového jablka.
Odpolední svačina
1 lžíci červeného hummusu natřete na 1 rýžový chlebíček.
Večeře
1. Asi 40 g bulguru zalijte vroucí vodou a vařte 10 až 15 minut. Sceďte a vmíchejte 90 g uvařených a oloupaných krevet, 4 rozpůlená cherry rajčata, 2 najemno nakrájené jarní cibulky, 1 malé avokádo nakrájené na kostičky a 1 prolisovaný stroužek česneku. Přidejte 2 lžíce nasekané čerstvé máty a petrželky, 1 lžíci olivového oleje, šťávu z 1/2 citronu a pepř.
2. Oloupejte a nakrájejte 1 velký pomeranč, posypejte ho 1/2 lžičky mleté skořice a podávejte vychlazené.
Druhá večeře
2 medjool datle
2. den – neděle
Po probuzení
Vypijte 1 hrnek horké vody s 1 plátkem čerstvého citronu a 2 plátky čerstvého zázvoru.
Snídaně
Den předem smíchejte 65 g rozmixovaného sušeného ovoce s 1/2 lžičky mleté skořice. Přilijte 75 ml pomerančové šťávy a 75 ml vroucí vody. Nechte vychladnout, přikryjte a nechte přes noc v chladničce. Druhý den smíchejte 1 zarovnanou lžičku kukuřičné mouky se studenou vodou a vytvořte pastu. Z ovoce slijte tekutinu a dejte do menší pánve. Vmíchejte kukuřičnou mouku, přiveďte k varu a vařte 1 minutu. Kompot podávejte s jednou malou vaničkou probiotického jogurtu.
Dopolední svačina
Umixujte na Smoothie 100 g mraženého bobulovitého ovoce a 200 ml ovesného, mandlového nebo rýžového mléka.
Oběd
1. Na pánvi rozehřejte 1 lžíci rostlinného oleje, přidejte 1 nadrobno nakrájený pórek a 5 minut restujte. Přidejte 1 oloupaný, na kostičky nakrájený brambor a pokračujte ve vaření po dobu 5 minut. Přilijte 400 ml kuřecího vývaru. Přiveďte k varu a přikryté vařte 15 minut. Stáhněte z ohně, přimíchejte 100 g řeřichy a poté nechte vychladnout. Nakonec polévku rozmixujte dohladka.
2. Nakrájejte 1/2 malého melounu a smíchejte s 1 oloupaným a nakrájeným kiwi a dužinou 1 marakuji.
Odpolední svačina
Asi 100 g mandlí mixujte v kuchyňském robotu po dobu 30 sekund. Přidejte 90 g nasekaných sušených meruněk, 50 g datlí, 2 lžíce ovesných vloček a 3 lžíce arašídového másla. Zpracujte a užmoulejte kuličky. Obalte je v 35 g sušeného kokosu a dejte na 1 hodinu do chladničky.
Večeře
1. Míchaná vejce s pošírovaným lososem ve vločkách.
2. Jogurt s čerstvými malinami.
Druhá večeře
2 medjool datle
Upozornění: před zahájením jakékoliv diety byste se měla poradit se svým lékařem.
Sdílejte článek na Facebooku se svými přáteli!