Zdravé recepty

2 RECEPTY NA JABLEČNÁ POVIDLA: BEZ CUKRU A Z TROUBY BEZ MÍCHÁNÍ

Sladká a plná přírodní chuti – to jsou jablečná povidla bez cukru a jablečná povidla z trouby bez míchání. Vyzkoušejte dva jednoduché recepty a užijte si bohatou chuť zralých jablek po celý rok. Tato povidla jsou vhodná do koláčů, palačinek nebo jen tak na lžičku, až vás chytne mlsná!

jablečná povidla a jablka

1. Jablečná povidla bez cukru

Ingredience na jablečná povidla bez cukru

  • 1 kg zralých sladkých jablek (např. Gala nebo Jonagold)
  • 1/2 šálku vody
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • podle chuti 1 lžička skořice

Postup

1. Jablka nasekejte na menší kousky.

2. V hrnci smíchejte nakrájená jablka, vodu a citronovou šťávu. Pokud chcete, přidejte jednu lžičku skořice.

3. Ohřívejte směs na středním plameni a přiveďte ji k varu. Jakmile se začne vařit, snižte plamen na minimum a nechte jablka probublávat 30 až 40 minut. Občas je promíchejte.

4. Během vaření se jablka postupně rozpadnou a směs zhoustne.

5. Hotová a dostatečně hustá povidla nalijte do sterilizovaných sklenic a ihned uzavřete víčkem. Sklenice převraťte dnem vzhůru a nechte je vychladnout.

6. Jablečná povidla bez cukru skladujte na tmavém a chladném místě.

jablka na jablečná povidla

2. Jablečná povidla z trouby bez míchání

Ingredience na jablečná povidla z trouby bez míchání

  • 1 kg jablek
  • 100 až 200 g třtinového cukru podle sladkosti jablek
  • 2 lžíce jablečného octa nebo citronové šťávy

Postup

1. Jablka nakrájejte na menší kousky, přendejte je do hlubšího pekáče a zalijte jablečným octem. Dobře promíchejte.

2. Rozehřejte troubu na 180 až 200 stupňů a vložte do ní pekáč s jablky. Pečte je asi 25 minut a následně je zasypejte polovinou třtinového cukru. Ovoce již nemíchejte.

3. Po dalších 20 minutách pečení přisypejte druhou polovinu cukru. Ani teď ovoce nemíchejte.

4. Jablka pečte ještě 30 minut a poté je rozmixujte tyčovým mixérem. Podle chuti přislaďte.

5. Horká povidla nalijte do sterilizovaných zavařovacích skleniček a uzavřete víčkem.

6. Skleničky postavte dnem vzhůru a nechte vychladnout.

TIP: Během pečení přidejte k nakrájeným jablkům celou skořici, vanilkový lusk nebo pár hřebíčků.

Jablečná povidla se náramně hodí do koláčů, kynutých buchet, na vdolky, lívance, palačinky a bramborové placky nebo k přípravě perníku.

Sdílejte recepty na Facebooku a podělte se s přáteli o recepty na jablečná povidla!

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial