2 RECEPTY NA JABLEČNÁ POVIDLA: BEZ CUKRU A Z TROUBY BEZ MÍCHÁNÍ
Sladká a plná přírodní chuti – to jsou jablečná povidla bez cukru a jablečná povidla z trouby bez míchání. Vyzkoušejte dva jednoduché recepty a užijte si bohatou chuť zralých jablek po celý rok. Tato povidla jsou vhodná do koláčů, palačinek nebo jen tak na lžičku, až vás chytne mlsná!
OBSAH ČLÁNKU
1. Jablečná povidla bez cukru
Ingredience na jablečná povidla bez cukru
- 1 kg zralých sladkých jablek (např. Gala nebo Jonagold)
- 1/2 šálku vody
- 1 lžíce citronové šťávy
- podle chuti 1 lžička skořice
Postup
1. Jablka nasekejte na menší kousky.
2. V hrnci smíchejte nakrájená jablka, vodu a citronovou šťávu. Pokud chcete, přidejte jednu lžičku skořice.
3. Ohřívejte směs na středním plameni a přiveďte ji k varu. Jakmile se začne vařit, snižte plamen na minimum a nechte jablka probublávat 30 až 40 minut. Občas je promíchejte.
4. Během vaření se jablka postupně rozpadnou a směs zhoustne.
5. Hotová a dostatečně hustá povidla nalijte do sterilizovaných sklenic a ihned uzavřete víčkem. Sklenice převraťte dnem vzhůru a nechte je vychladnout.
6. Jablečná povidla bez cukru skladujte na tmavém a chladném místě.
2. Jablečná povidla z trouby bez míchání
Ingredience na jablečná povidla z trouby bez míchání
- 1 kg jablek
- 100 až 200 g třtinového cukru podle sladkosti jablek
- 2 lžíce jablečného octa nebo citronové šťávy
Postup
1. Jablka nakrájejte na menší kousky, přendejte je do hlubšího pekáče a zalijte jablečným octem. Dobře promíchejte.
2. Rozehřejte troubu na 180 až 200 stupňů a vložte do ní pekáč s jablky. Pečte je asi 25 minut a následně je zasypejte polovinou třtinového cukru. Ovoce již nemíchejte.
3. Po dalších 20 minutách pečení přisypejte druhou polovinu cukru. Ani teď ovoce nemíchejte.
4. Jablka pečte ještě 30 minut a poté je rozmixujte tyčovým mixérem. Podle chuti přislaďte.
5. Horká povidla nalijte do sterilizovaných zavařovacích skleniček a uzavřete víčkem.
6. Skleničky postavte dnem vzhůru a nechte vychladnout.
TIP: Během pečení přidejte k nakrájeným jablkům celou skořici, vanilkový lusk nebo pár hřebíčků.
Jablečná povidla se náramně hodí do koláčů, kynutých buchet, na vdolky, lívance, palačinky a bramborové placky nebo k přípravě perníku.
Sdílejte recepty na Facebooku a podělte se s přáteli o recepty na jablečná povidla!