13 NEBEZPEČNÝCH POTRAVIN, KTERÉ VÁS MOHOU STÁT ZDRAVÍ AŽ ŽIVOT
Víte, že existují nebezpečné potraviny, které byste neměla jíst, protože vám mohou nevratně poškodit zdraví? Představujeme vám 13 nebezpečných potravin, které jezte s opatrností nebo se jim rovnou vyhněte. Jaké potraviny jsou na našem černém seznamu?

Proč lidé konzumují nebezpečné potraviny?
Konzumace tučného a sladkého jídla, soutěže v pojídání knedlíků, kultura, tradice, chudoba a neznalost: právě toto je odpověď, proč lidé konzumují smrtící potraviny. Jaké jsou zdaleka nejnebezpečnější potraviny na světě?
1. Skořice
Nejspíš vás překvapí, že je skořice nebezpečnou potravinou. Pokud byste snědla několik lžic skořice, zvracela byste, poškodila byste si plíce a v horším případě zemřela.
2. Chilli papričky
Nejpálivější chilli papričky jsou 225x pálivější než jalapeno papričky. Ani to nezastaví milovníky pálivého jídla, aby soutěžili v pojídání nejpálivějších chilli papriček. A často kvůli tomu skončí v nemocnici.
3. Maso žraloka grónského
Nejnebezpečnější potravinou na Islandu je pokrm hákarl z grónského žraloka. Přes maso a kůži se žralokům filtruje moč a toxiny, proto se musí maso pečlivě zpracovat. Jinak byste riskovala křeče až smrt.

4. Listy rebarbory
Pěstujete na zahradě rebarboru? Za žádnou cenu nejezte její listy. Obsahují kyselinu šťavelovou, která je ve vyšších dávkách smrtelná. V lepším případě vám jen způsobí dýchací potíže a ledvinové kameny.
5. Bez černý
Čerstvé plody, listy a kůra bezu černého obsahují kyanogenní glykosid, který vyvolává zvracení, nevolnosti a průjem. Větší množství bezinek vede k záchvatům, kóma až smrti. Konzumovat se mohou jen tepelně zpracované nebo usušené bezinky.
6. Červené fazole
Fazole jsou plné bílkovin a vlákniny. Jenže v syrovém stavu obsahují toxickou látku, která vám může poškodit trávicí systém a zabránit vstřebávání živin.
7. Pecky z třešní
Pecky z třešní obsahují kyanovodík, který je jedovatý, ale pravděpodobně by vám v peckách neměl způsobit smrt. Může vám však přivodit zdravotní potíže.

8. Syrové klíčky
Pochutnáváte si na syrových klíčkách v domnění, že něco děláte pro své zdraví? Pak pozor: kupované klíčky mohou obsahovat bakterie salmonely a E. Coli, protože se pěstují ve vlhkých podmínkách, které jsou živnou půdou pro tyto bakterie.
9. Korýši
Až 2 procenta lidí má alergickou reakci na korýše. Ti absorbují z moře škodlivé bakterie a mikroby a bez tepelné úpravy mohou být škodlivé pro vaše zdraví.
10. Zelené brambory
O tom, jestli jsou zelené brambory jedovaté, se neustále vedou debaty. Faktem je, že zelené brambory obsahují toxin solanin, který může ve větším množství vyvolat zástavu dechu.

11. Hořké mandle a kešu ořechy
Syrové hořké mandle jsou bohaté na kyanid, který se odstraní jen pečlivým tepelným ošetřením. Naštěstí jsou mandle ze supermarketů bezpečné. I tak ale buďte opatrná před neřízenou konzumací mandlí a kešu ořechů.
12. Semena hrušek a jablek
Hrušky a jablka skrývají v jádřinci jedovatá semena, která se při trávení mění na kyanid. Předtrávené sloučeniny nitrilosidy jsou ve vysokých dávkách nebezpečné.
13. Para ořechy
V jednom para ořechu se nachází až dvojnásobná doporučená denní dávka selenu. Při nadměrné konzumaci para ořechů vám hrozí kvůli nadbytku selenu neurologické problémy, závratě až selhání ledvin.
Překvapilo vás, že i běžné potraviny jsou nebezpečné? Sdílejte článek s přáteli a informujte je o tom.

